Nawadnianie

Nawadnianie

Warzywa to grupa roślin szczególnie wrażliwa na suszę z uwagi na zazwyczaj słabo rozwinięty system korzeniowy. Niedobór wody może powodować opóźnienie i nierówne wschody, a w konsekwencji może powodować mniejsze i gorszej jakości plony. Warzywami najbardziej wrażliwymi na krótkotrwały niedobór wody są: sałata, kapusta pekińska, ogórek, cebula, rzodkiewka, seler, kalafior, brokuł. Natomiast najmniej wrażliwe na niedobór wody są warzywa korzeniowe — chrzan, marchew, pietruszka, burak ćwikłowy oraz pomidor wysoko rosnący, groch i szparag.

Ilość wody niezbędnej do nawadniania warzyw w trakcie sezonie wegetacyjnego zależy od gatunku i fazy rozwojowej rośliny, rodzaju gleby i warunków pogodowych.

W przypadku uprawy warzyw z siewu zaleca się nawadnianie przed siewem, aby nie utrudniać wschodów i nie powodować gnicia nasion. Natomiast warzywa uprawiane z rozsady zaleca się nawadniać bezpośrednio tuż po wysadzeniu — wówczas rośliny dobrze się ukorzeniają i przyjmują.

Nasze marki

LogoBioNawozbottomLogoAzofoskabottomLogoFlorovitbottomLogoFlorovitAgrobottomLogoFlorovitProNaturabottomLogoFruktoVitbiofoslogo
Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce cookie
Jeśli widzą Państwo ten komunikat oznacza to, iż przeglądarka ma wyłączoną obsługę JavaScript.
Do poprawnego działania strona wymaga włączonej obsługi JavaScript. Prosimy przejść do ustawień przeglądarki i aktywować obsługę JavaScript.