• Slide

Uprawa warzyw z rozsady

Uprawa warzyw z rozsady

Rozsada to inaczej młoda roślina wyhodowana z nasion w specjalnych pojemnikach lub inspektach, przeznaczona do wysadzenia do gruntu.
Z rozsady uprawiamy najczęściej rośliny ciepłolubne i o długim okresie wegetacji. Są to min. Pomidor, papryka, seler, niektóre odmiany ogórków i warzyw kapustnych, także kabaczki czy melony.
Rośliny te przeważnie możemy wysadzać do gruntu dopiero po zakończeniu wiosennych przymrozków, wiec od połowy maja (zwłaszcza rośliny mało odporne na niskie temperatury). Jeżeli chcielibyśmy je w tym czasie wysiewać z nasion, nie starczyłoby lata, na to żeby uzyskać i żebrać plon. Dlatego przypadku tych roślin możemy wcześniej, w domu lub szklarni przygotować rozsady i kiedy warunki klimatyczne będą sprzyjające przesadzić je do gruntu.

Przygotowanie rozsad  możemy rozpoczynać pod koniec stycznia, w zależności od gatunku i odmiany. Na każdym opakowaniu nasion jest podany optymalny termin wysiewu. Robiąc to w domu, pamiętajmy, że młode siewki potrzebują odpowiednio wysokiej temperatury i dużo światła. Dlatego najlepszym miejscem do trzymania rozsad jest parapet lub inne miejsce w pobliżu okna. W pierwszym etapie wysiewamy nasiona do wszelkiego rodzaju skrzynek i doniczek. Najlepiej do tego wykorzystać specjalistyczne podłoża ogrodnicze do produkcji warzyw (dostępne w większości sklepów i centrów ogrodniczych).
W marcu i kwietniu rozsadzamy siewki do specjalnych pojemników, po jednej siewce, tak, aby w przyszłości łatwo było przenieść je do gruntu z całą bryłą korzeniową (zapobiega to uszkodzeniu korzeni sadzonki). W tabeli poniżej przedstawiamy optymalne terminy siewu nasion na rozsadę oraz wysadzenia rozsady dla poszczególnych gatunków warzyw.

Warzywo

Termin siewu nasion na rozsadę

Termin wysadzenia rozsady do ogrodu

Uwagi

Arbuz

IV

koniec V

roślina ciepłolubna o długim okresie wegetacji

Bakłażan

III/IV

V/VI

roślina ciepłolubna o długim okresie wegetacji

Bób

II-III

IV

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Brokuł

III-VI

IV-VII

okres wegetacji krótszy niż sezon, można sterować

terminem zbiorów

Brukiew

 

IV

VI

uprawa letnia z siewu do gruntu lub jako poplon (z rozsady)

Cebula zwyczajna

II-III

IV

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Cebula siedmiolatka

IV

V/VI

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Cebula szalotka -

nasiona

III-IV

V

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Dynia

IV

koniec V

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Endywia

VI

VII

z rozsady sadzimy jako poplony

Jarmuż

IV-V

V-VI

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Kabaczek

koniec IV

połowa V

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Kalarepa

II-III, IV

- IV-V, VII

wysadzamy na zbiór letni lub jesienny

Kalafior

II-VII 

 

III-VII

okres wegetacji krótszy niż sezon, można sterować

terminem zbiorów

Kapusta głowiasta

II-VII

III-VI

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Kapusta brukselka

IV

V/VI

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Kapusta pekińska

III-VIII

IV-VIII

uprawa w cyklu letnim lub jesiennym

Kapusta chińska

III-IV, VII

 

koniec IV, koniec VII

uprawa w cyklu letnim lub jesiennym

Karczoch

II-III

koniec V

roślina wieloletnia, zbiory od drugiego roku

Kukurydza

IV

koniec V

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Melon

IV

koniec V-VI

roślina ciepłolubna o długim okresie wegetacji

Miechunka

pomidorowa

IV

V

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Ogórek gruntowy

połowa IV

V

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Papryka

III-IV

V-VI

roślina ciepłolubna o długim okresie wegetacji

Patison

IV

V

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Pomidor gruntowy

III-IV

V-VI

roślina ciepłolubna o długim okresie wegetacji

Por

II-IV

IV-V

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Rabarbar

III-VIII

V-IX

roślina wieloletnia

Sałata

II-III, VII-VIII

III-IV, VIII-IV

uprawa w cyklu wiosenno-letnim lub jesiennym

Seler korzeniowy i naciowy

III 

V

długi okres wegetacji, powolne wschody

Szczypiorek

I-III

IV

roślina wieloletnia

Przed wysadzeniem sadzonek do gruntu należy je do tego odpowiednio przygotować poprzez hartowanie rozsady. Aby rośliny nie doznały szoku, ze względu na zmianę warunków domowych na ogrodowe, należy stopniowo rośliny wietrzyć, wystawiając je na powietrze (o ile nie ma przymrozków). Proces hartowania się sadzonek powinien trwać około 2 tygodni. Po tym możemy przystąpić do wysadzania sadzonek do gruntu.

Kiedy nasze sadzonki są już odpowiednio duże i zahartowane przesadzamy je na wcześniej przygotowane stanowisko. Robimy to bardzo ostrożnie starając się nie uszkodzić młodych roślin. Przenosimy całe bryły korzeniowe do dołków, ugniatamy wokół nich ziemię tak, aby powstało małe zagłębienie, obficie podlewamy wodą.

W celu zabezpieczenia świeżo posadzonych rozsad i zapewnienia im lepszych warunków można przykryć je specjalna włókniną, która będzie je chroniła przed szkodnikami, zimnem, gradem itp.

Nasze marki

bottomLogoAzofoskabottomLogoFlorovitbottomLogoFlorovitAgrobottomLogoFlorovitProNaturabottomLogoFruktoVitbottomLogoPinivit
Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce cookie
Jeśli widzą Państwo ten komunikat oznacza to, iż przeglądarka ma wyłączoną obsługę JavaScript.
Do poprawnego działania strona wymaga włączonej obsługi JavaScript. Prosimy przejść do ustawień przeglądarki i aktywować obsługę JavaScript.