Wybór stanowiska i przygotowanie podłoża

Wybór stanowiska i przygotowanie podłoża

Wybierając miejsce pod uprawę warzyw należy pamiętać aby było to miejsce zaciszne i nasłonecznione przez co najmniej sześć godzin dziennie, o jak najmniejszej ilości kamieni. Unikamy sąsiedztwa z drzewami, dużymi krzewy i wysokimi żywopłotami, aby nie konkurowały o wodę, światło i związki pokarmowe z roślinami w warzywniku.

Gleba powinna być odpowiednio przygotowana, należy usunąć chwasty wraz z korzeniami i wyzbierać kamienie. Najlepiej, gdy podłoże przygotowaliśmy jesienią, można w tym celu użyć obornika lub kompostu, na wiosnę można użyć gotowego podłoża ogrodniczego lub samemu takie przygotować poprzez wymieszanie dobrze przerobionego kompostu z nawozem, aby zapewnić warzywom wszystkie niezbędne do wzrostu i rozwoju składniki pokarmowe. Ziemia w ogródku powinna być przepuszczalna, bogata w związki pokarmowe i materię organiczną, a jej odczyn powinien być zbliżony do obojętnego (pH od 6 do 7).

Nasze marki

LogoBioNawozbottomLogoAzofoskabottomLogoFlorovitbottomLogoFlorovitAgrobottomLogoFlorovitProNaturabottomLogoFruktoVitbiofoslogo
Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce cookie
Jeśli widzą Państwo ten komunikat oznacza to, iż przeglądarka ma wyłączoną obsługę JavaScript.
Do poprawnego działania strona wymaga włączonej obsługi JavaScript. Prosimy przejść do ustawień przeglądarki i aktywować obsługę JavaScript.