Cięcie i formowanie

Cięcie i formowanie

Cięcie drzew owocowych dzielimy na dwa etapy. Pierwszym jest cięcie formujące, stosowane na młodych roślinach (zazwyczaj w pierwszym roku po posadzenie) w celu nadania odpowiedniego kształtu roślinie. Sposób jego wykonywania jest taki sam dla wszystkich gatunków jak dla jabłoni. W drugim etapie po ustabilizowaniu pędów stosuje się cięcie zachowawcze, mające na celu pobudzenie owocowania. W przeciwieństwie do cięcia formującego, cięcie zachowawcze jest zróżnicowane w zależności od gatunku.

W zależności od naszych potrzeb i miejsca w ogrodzie możemy nadawać różne formy koronom drzew owocowych. Wyróżnić można formy krzewów niskopiennych, formy wrzeciona, formy sznura pionowego lub poziomego, szpalery lub palmety. 

Nasze marki

LogoBioNawozbottomLogoAzofoskabottomLogoFlorovitbottomLogoFlorovitAgrobottomLogoFlorovitProNaturabottomLogoFruktoVitbiofoslogo
Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce cookie
Jeśli widzą Państwo ten komunikat oznacza to, iż przeglądarka ma wyłączoną obsługę JavaScript.
Do poprawnego działania strona wymaga włączonej obsługi JavaScript. Prosimy przejść do ustawień przeglądarki i aktywować obsługę JavaScript.