Uprawa warzyw z rozsady
Rozsada to inaczej młoda roślina wyhodowana z nasion w specjalnych pojemnikach lub inspektach, przeznaczona do wysadzenia do gruntu.
Z rozsady uprawiamy najczęściej rośliny ciepłolubne i o długim okresie wegetacji. Są to min. Pomidor, papryka, seler, niektóre odmiany ogórków i warzyw kapustnych, także kabaczki czy melony.
Rośliny te przeważnie możemy wysadzać do gruntu dopiero po zakończeniu wiosennych przymrozków, wiec od połowy maja (zwłaszcza rośliny mało odporne na niskie temperatury). Jeżeli chcielibyśmy je w tym czasie wysiewać z nasion, nie starczyłoby lata, na to żeby uzyskać i żebrać plon. Dlatego przypadku tych roślin możemy wcześniej, w domu lub szklarni przygotować rozsady i kiedy warunki klimatyczne będą sprzyjające przesadzić je do gruntu.
Przygotowanie rozsad możemy rozpoczynać pod koniec stycznia, w zależności od gatunku i odmiany. Na każdym opakowaniu nasion jest podany optymalny termin wysiewu. Robiąc to w domu, pamiętajmy, że młode siewki potrzebują odpowiednio wysokiej temperatury i dużo światła. Dlatego najlepszym miejscem do trzymania rozsad jest parapet lub inne miejsce w pobliżu okna. W pierwszym etapie wysiewamy nasiona do wszelkiego rodzaju skrzynek i doniczek. Najlepiej do tego wykorzystać specjalistyczne podłoża ogrodnicze do produkcji warzyw (dostępne w większości sklepów i centrów ogrodniczych).
W marcu i kwietniu rozsadzamy siewki do specjalnych pojemników, po jednej siewce, tak, aby w przyszłości łatwo było przenieść je do gruntu z całą bryłą korzeniową (zapobiega to uszkodzeniu korzeni sadzonki). W tabeli poniżej przedstawiamy optymalne terminy siewu nasion na rozsadę oraz wysadzenia rozsady dla poszczególnych gatunków warzyw.
Warzywo |
Termin siewu nasion na rozsadę |
Termin wysadzenia rozsady do ogrodu |
Uwagi |
---|---|---|---|
Arbuz |
IV |
koniec V |
roślina ciepłolubna o długim okresie wegetacji |
Bakłażan |
III/IV |
V/VI |
roślina ciepłolubna o długim okresie wegetacji |
Bób |
II-III |
IV |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Brokuł |
III-VI |
IV-VII |
okres wegetacji krótszy niż sezon, można sterować terminem zbiorów |
Brukiew
|
IV |
VI |
uprawa letnia z siewu do gruntu lub jako poplon (z rozsady) |
Cebula zwyczajna |
II-III |
IV |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Cebula siedmiolatka |
IV |
V/VI |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Cebula szalotka - nasiona |
III-IV |
V |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Dynia |
IV |
koniec V |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Endywia |
VI |
VII |
z rozsady sadzimy jako poplony |
Jarmuż |
IV-V |
V-VI |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Kabaczek |
koniec IV |
połowa V |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Kalarepa |
II-III, IV |
- IV-V, VII |
wysadzamy na zbiór letni lub jesienny |
Kalafior |
II-VII
|
III-VII |
okres wegetacji krótszy niż sezon, można sterować terminem zbiorów |
Kapusta głowiasta |
II-VII |
III-VI |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Kapusta brukselka |
IV |
V/VI |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Kapusta pekińska |
III-VIII |
IV-VIII |
uprawa w cyklu letnim lub jesiennym |
Kapusta chińska |
III-IV, VII
|
koniec IV, koniec VII |
uprawa w cyklu letnim lub jesiennym |
Karczoch |
II-III |
koniec V |
roślina wieloletnia, zbiory od drugiego roku |
Kukurydza |
IV |
koniec V |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Melon |
IV |
koniec V-VI |
roślina ciepłolubna o długim okresie wegetacji |
Miechunka pomidorowa |
IV |
V |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Ogórek gruntowy |
połowa IV |
V |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Papryka |
III-IV |
V-VI |
roślina ciepłolubna o długim okresie wegetacji |
Patison |
IV |
V |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Pomidor gruntowy |
III-IV |
V-VI |
roślina ciepłolubna o długim okresie wegetacji |
Por |
II-IV |
IV-V |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Rabarbar |
III-VIII |
V-IX |
roślina wieloletnia |
Sałata |
II-III, VII-VIII |
III-IV, VIII-IV |
uprawa w cyklu wiosenno-letnim lub jesiennym |
Seler korzeniowy i naciowy |
III |
V |
długi okres wegetacji, powolne wschody |
Szczypiorek |
I-III |
IV |
roślina wieloletnia |
Przed wysadzeniem sadzonek do gruntu należy je do tego odpowiednio przygotować poprzez hartowanie rozsady. Aby rośliny nie doznały szoku, ze względu na zmianę warunków domowych na ogrodowe, należy stopniowo rośliny wietrzyć, wystawiając je na powietrze (o ile nie ma przymrozków). Proces hartowania się sadzonek powinien trwać około 2 tygodni. Po tym możemy przystąpić do wysadzania sadzonek do gruntu.
Kiedy nasze sadzonki są już odpowiednio duże i zahartowane przesadzamy je na wcześniej przygotowane stanowisko. Robimy to bardzo ostrożnie starając się nie uszkodzić młodych roślin. Przenosimy całe bryły korzeniowe do dołków, ugniatamy wokół nich ziemię tak, aby powstało małe zagłębienie, obficie podlewamy wodą.
W celu zabezpieczenia świeżo posadzonych rozsad i zapewnienia im lepszych warunków można przykryć je specjalna włókniną, która będzie je chroniła przed szkodnikami, zimnem, gradem itp.