Wapnowanie

Wapnowanie

Większość gleb w Polsce jest kwaśna lub lekko kwaśna, wymagane jest wówczas wapnowanie które zobojętnia odczyn gleby, poprawia jej strukturę oraz wpływa na lepsze przyswajanie składników pokarmowych przez rośliny. Ogólnie odczyn gleby w ogródku warzywnym powinien być zbliżony do obojętnego (pH od 6 do 7), jest to ph optymalne dla większości warzyw.

W przypadku gleb zbyt kwaśnych powinniśmy wykonać zabieg wapnowania (nie wapno budowlane!), stosując Florovit wapno nawozowe granulowane lub Dolomit.

Wprowadzając wapń do gleby poprawiamy jej właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne oraz wpływamy na skuteczność nawożenia. 

Nasze marki

LogoBioNawozbottomLogoAzofoskabottomLogoFlorovitbottomLogoFlorovitAgrobottomLogoFlorovitProNaturabottomLogoFruktoVitbiofoslogo
Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce cookie
Jeśli widzą Państwo ten komunikat oznacza to, iż przeglądarka ma wyłączoną obsługę JavaScript.
Do poprawnego działania strona wymaga włączonej obsługi JavaScript. Prosimy przejść do ustawień przeglądarki i aktywować obsługę JavaScript.