Jak i czym nawozić pomidory? Nawożenie pomidorów bez błędów
Pomidory to rośliny o wysokich wymaganiach pokarmowych. Systematyczne nawożenie odpowiednio dobranymi preparatami umożliwia uzyskanie dorodnych owoców. Pomidory rosną szybko i obficie owocują, dlatego należy dostarczyć im niezbędne składniki odżywcze. Niewłaściwa pielęgnacja pomidorów oraz nieodpowiednie nawożenie będzie skutkować słabymi plonami. Czym nawozić pomidory by ustrzec się błędów?
Uprawa pomidorów krok po kroku
Uprawę pomidorów można rozpocząć od wysiewu nasion i przygotowania rozsady lub pominąć ten etap, kupując gotowe sadzonki. Nasiona warto wysiać już w marcu. Bez względu na to, czy pomidor będzie uprawiany w gruncie czy w szklarni lub tunelu, należy przygotować dla niego odpowiednie podłoże. Pomidory potrzebują żyznej, dobrze spulchnionej gleby, która zapewni optymalne pobieranie składników odżywczych. Wymagane jest słoneczne stanowisko, które ma bezpośredni wpływ na smak owoców, a także regularne nawadnianie. Krzewy pomidorów powinny być osłonięte przed wiatrem, dzięki temu nie będą narażone na uszkodzenia mechaniczne. W uprawie pomidorów nie można zapominać o usuwaniu tzw. „wilków”, czyli pędów wyrastających z kątów liści. Krzew należy prowadzić na maksymalnie dwa lub trzy pędy.
Czym i kiedy nawozić pomidory?
Podłoże warto przygotować jeszcze przed posadzeniem pomidorów. Glebę można zasilić obornikiem lub kompostem. Pomidory wykazują największe zapotrzebowanie na składniki odżywcze podczas wzrostu i w momencie zawiązywania owoców. Około 3 tygodnie po posadzeniu roślin dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie nawozów mineralnych. Ostatnie dokarmianie powinno odbyć się około miesiąc przed zakończeniem uprawy pomidorów. W przypadku pomidorów świetnie sprawdzają się nawozy mineralne jednoskładnikowe i wieloskładnikowe oraz preparaty organiczne, w tym nawozy produkcji własnej.
Mineralne nawozy jednoskładnikowe
Stosowanie w uprawie pomidorów nawozów jednoskładnikowych może sprawiać pewne problemy, ponieważ tą metodą łatwo przenawozić rośliny. Nawozy jednoskładnikowe nie zawierają mikroelementów, które ułatwiają kwitnienie i zawiązywanie owoców oraz wpływają na wybarwienie owoców. Zapobiegawczo można stosować saletrę wapniową, ponieważ niedobór tego składnika u pomidorów skutkuje tzw. suchą zgnilizną, czyli zaburzeniem fizjologicznym.
Nawozy wieloskładnikowe do pomidorów
Wieloskładnikowe nawozy do pomidorów to znacznie korzystniejsze rozwiązanie, szczególnie, jeśli są to preparaty dedykowane konkretnie dla tych roślin. Ich zbilansowany skład i zawartość kluczowych pierwiastków (azot, potas, fosfor, wapń, magnez), a także mikroelementów, takich jak bor, miedź, żelazo, mangan i cynk, zapewniają odpowiednie zaspokojenie potrzeb pokarmowych rośliny. Najlepiej wybrać gotowe nawozy z przeznaczeniem do pomidorów, które zawierają wszystkie niezbędne substancje pokarmowe w optymalnych ilościach.
Organiczne nawożenie pomidorów - kompost, biohumus i gnojówki roślinne
W okresie wegetacyjnym pomidory można ściółkować dojrzałym kompostem, który dostarczy podstawowe składniki pokarmowe i wzbogaci glebę w próchnicę. Doskonałe efekty przynosi także stosowanie gnojówek roślinnych, które należą do nawozów ekologicznych. Najłatwiejszym do zastosowania nawozem organicznym jest granulowany obornik. Dokarmianie krzewów można uzupełnić również mączką bazaltową.
Jak nawozić pomidory - najczęściej popełniane błędy
Niedobór składników pokarmowych lub niewłaściwe proporcje podczas nawożenia pomidorów mogą prowadzić do pojawienia się niepokojących oznak na naziemnych częściach rośliny. Deficyt fosforu objawia się przebarwionymi liśćmi o fioletowym połysku. Jeśli pomidorom brakuje potasu, to roślina jest mniej odporna na suszę i szybciej więdnie. Braki azotu skutkują jasnymi plamami na liściach, a wzrost krzewu jest znacznie spowolniony. W przypadku niedoboru magnezu liście pomidorów mają jasne przebarwienia pomiędzy nerwami, chociaż taki objaw może być też rezultatem przenawożenia potasem i wapniem. Deficyt żelaza może skończyć się chlorozą widoczną na najmłodszych liściach. Liście pomidorów mogą ulegać skręcaniu i wysychaniu, jeśli nie dostarczymy im odpowiedniej ilości wapnia. Wówczas pojawia się również sucha zgnilizna wierzchołków owoców.